הקפאת ביציות: השאלות הגדולות שעלו לפני

עם מי להתייעץ? מה זו הקפאת ביציות מטעמים "סוציאליים"? להפוך להיות מבוגר אחראי? למה בכלל להקפיא ביציות?

הקפאת ביציות מטעמים "סוציאליים"

שימור פוריות מטעמים "סוציאליים" (כלומר, הגעת לגילאי השלושים ועוד לא התחלת להקים משפחה מטעמים "סוציאליים" (קריירה, אי-מציאת בן זוג)) מותר בישראל לנשים מגיל 30-41. על פי חוק (נכון לכתיבת שורות אלו), אישה יכולה לעבור עד 4 סבבי טיפולים או להקפיא עד 20 ביציות, על פי המוקדם מבניהם. 

ההליך הרפואי עצמו לוקח בין 10-14 ימים, במהלכם מזריקים הורמונים שמעודדים את השחלה לייצר הרבה ביציות (במקום ביצית אחת או שתיים, מה שקורה בהליך ביוץ רגיל), וברגע שהן 'בשלות', שואבים ומקפיאים אותן. 

את שאיבת הביציות עוברים באופן פרטי, בבית חולים (לא בקליניקה של רופא!), ולעלות ההליך עצמו, צריך להוסיף את עלות התרופות, ואת עלות הרופא הפרטי (אם רוצים אחד, לא חובה). 

עם מי להתייעץ?

מהר מאוד הבנתי שחשוב שאחשוב טוב-טוב את מי אני בוחרת לשתף ובאיזו רמה של מידע וחשיפה. לכולם תמיד יהיה מה להגיד והם תמיד יחשבו שהם צודקים – גם אם אין להם רקע רפואי רלוונטי, ניסיון אישי דומה, או שהם לא באמת מכירים אותי ואינם חלק מחיי. הבנתי תוך כדי השיתוף עם אנשים שונים, שהעובדה שמישהו אולי לא תומך בהחלטה, או ממליץ לי לעבור את התהליך בדרך מסוימת, לא בהכרח אומר שזה גם נכון עבורי.

(1) זה אולי נשמע טריוויאלי: חשוב להתייעץ עם רופא נשים שהוא גם מומחה בפריון: לקבוע תור, לשמוע על ההליך ולשאול כמה שיותר שאלות.

(2) מניסיוני, בשלבים מוקדמים של ההתלבטויות כדאי להתייעץ עם בן אדם קרוב, שאת מרגישה שלא משנה מה תחליטי, תהיה לך התמיכה שלו.

(3) אם יש בקרבתך מישהי שעברה הקפאת ביציות, או תהליך הפריה חוץ-גופית (שכולל שלב של שאיבת ביציות), ואת מרגישה בנוח לפתוח את זה מולה, אני ממליצה לעשות את זה. ניסיון של אדם אחר יכול לספק מידע לגבי חששות, לבטים ופרוצדורות, בעיקר סביב נושאים שלא בהכרח קשורים להליך הרפואי.

אצלי, רצתה יד המקרה וחצי שנה אחרי שעלה הרעיון לראשונה, התחלתי עבודה חדשה בחברה שמארגנת כנסים רפואיים שמרביתם עוסקים בפריון ושימור פוריות. בזכות זה, נחשפתי להרבה מידע ומומחי פריון, איתם יכולתי לשוחח, והבנתי מהר מאוד: הקהילה הרפואית תמימת דעים בהמלצתה לשמר פוריות, והדבר, במידה רבה, השפיע על ההחלטה שלי.

להפוך להיות מבוגר אחראי

ההחלטה אם כן או לא להקפיא ביציות היא החלטה של אנשים מבוגרים, שמצריכה – קודם כל – להביט במראה ואל האופק, במבט של מבוגר אחראי, ולבחון מה משתקף שם, תוך הכרה בכך שלא נשארים צעירים לנצח. זו לא החלטה קלה: מדובר בלעבור הליך רפואי, שלא בטוח שהוא הכרחי, מרצון, והשאלות שמתלוות אליו הן שאלות מהרבה תחומים: שאלות של דימוי עצמי, שאלות חברתיות, רפואיות, פיננסיות, בחינת עלות מול תועלת וניהול סיכונים.

הדרך שלי אל ההחלטה להקפיא ביציות כללה הבשלה ארוכה (שנה וחצי כמעט), במהלכה הייתי צריכה לבחור את הסיפור שאני בוחרת לספר, לעצמי ובכלל. בין השאלות הנוקבות ששאלתי היו השאלות: מה זה אומר עליי? האם בבחירה להקפיא ביציות יש הודאה בכישלון? האם זו אמירה שהרמתי ידיים? שוויתרתי על האפשרות שאפגוש את הגבר שארצה שיהיה אב ילדיי? האם בכך אני "חורצת" את גורלי? שאלות שהן בלתי נמנעות, במיוחד בחברה הישראלית בה נשים עדיין נמדדות בעיניי – קודם כל – בהצלחתן למצוא זוגיות, להקים משפחה ולתפקד כאימהות.

בצד זה, הקושי הרגשי להחליט לעבור את התהליך היה הנקודה העיוורת של רוב הרופאים שאני פגשתי. מכיוון שתפקידם הוא לבחון מצב בריאותי ולתת המלצות רפואיות על בסיס מקצועי, מה שאולי ברור וחד משמעי להם, היה רק חלק מתהליך רחב יותר שאני עברתי. זהו קושי לגיטימי, שראוי לקחת בחשבון, ולהתייחס אליו באמפתיה, רגישות וסבלנות.

לשמחתי, לא הצלחתי להתחבר לנרטיב של "הודאה בכישלון". מעבר לכך שזוהי גישה מלאת התאכזרות-עצמית איומה, עובדתית היא גם לא נכונה: הטענה שאם דבר לא קרה עד היום הוא גם לא יקרה בעתיד, היא מופרכת. אני בחרתי בגישה השנייה: להסתכל על זה ממקום בונה רגשית, ענייני, רפואי ו"ביטוחי": בהשקעה (יחסית) לא גדולה, אני שומרת בצד פוטנציאל להיריון עתידי מביצית שלי, מגיל צעיר.

למה בכלל להקפיא ביציות?

הדילמה העיקרית לגבי הקפאה מטעמים סוציאליים נעוצה בעובדה שבסופו של דבר, סטטיסטית, רק בין 3-5% מהנשים חוזרות להשתמש בביציות שהקפיאו (זו גם הסיבה שיש מעט נתונים לגבי הצלחת הריונות מביציות אלה), ונשאלת השאלה אם אחוזים נמוכים כאלו מצדיקים את ההמלצה לעבור הליך שכזה, בהתחשב במה שכרוך בו?

עם זאת, השאלה האמתית שבעיניי צריכה להישאל היא אחרת: מדוע לא ברור מאליו שכדאי לעשות את זה?

בעיניי, במצב התקדמות הרפואה שימור פוטנציאל זה הוא שווה ערך לביטוח אבדן כושר עבודה. אנשים משלמים במשך שנות חייהם עשרות, אם לא מאות אלפי שקלים על ביטוחים שונים (מכוניות, תכשיטים, דירות שכורות, משכנתא, אובדן כושר עבודה)  שברוב הפעמים הם לא יפעילו. למה לא להסתכל אותו דבר על ביטוח פוטנציאל הפוריות? בעולם בו אדם יודע שירצה ילדים ביולוגים, האם לא כדאי לנסות ולבטח את האפשרות שזה יקרה? לא עדיפה תכנית מגירה? ואגב שיקולים של מבוגר אחראי: "ביטוח" כזה משמעותי בעיניי אפילו יותר כששוקלים אותו לגבי הריונות שניים ושלישיים בגילאים מאוחרים יותר: יכול להיות שיהיה לי ילד ראשון וילד שני, וכשאני ארצה את הילד הרביעי שלי, ממש ממש ארצה, הביציות שלי בגיל ארבעים פלוס כבר לא כל כך ירצו אותו כמוני. לא עדיף שיהיו לי בצד ביציות מוקפאות מהגרסא הצעירה יותר שלי?